‘Droomsporen’, een multidimensionele ervaring in het Spoorwegmuseum
Utrecht150-jarig jubileum
In 2024 werd in het Spoorwegmuseum ‘Droomsporen’ onthuld. Deze multidimensionele ervaring is met steun van BPD Cultuurfonds speciaal voor het 150-jarig bestaan van het Maliebaanstation gemaakt. Het vertelt op beeldende wijze de geschiedenis van het stationsgebouw, dat tegenwoordig fungeert als entree van het Spoorwegmuseum.

Een verborgen schildering
Onder de huidige verflaag op het plafond van de grote entreehal van het Maliebaanstation gaat een uitbundige schildering schuil. Door middel van ‘Droomsporen’ wordt deze schildering zichtbaar gemaakt zonder dat de bestaande verflagen daarvoor hoeven worden aangetast. De schildering wordt middels een grootschalige immersieve presentatie tot leven gewekt.
Bij de verbouwing van het Maliebaanstation in 2003 kwam de plafondschildering aan het licht. De lichtprojectie is gebaseerd op het kleine stukje van de schildering dat werd blootgelegd. Naast de schildering bood ook de 150-jarige geschiedenis van het Maliebaanstation inspiratie voor de presentatie. Aan de hand van een groot aantal beelden uit het fotoarchief van het Spoorwegmuseum is te zien hoe het statige stationsgebouw door de jaren heen werd gebruikt.
De huidige projectie in het Maliebaanstation blijft in totaal een jaar te zien. Daarna krijgen studenten van de HKU de kans om met een eigen projectie invulling te geven aan ‘Droomsporen’. Zo biedt het Spoorwegmuseum talent een podium met een groot publiek uit heel Nederland.
‘Doormsporen’ is tot stand gekomen in samenwerking met de Utrechtse ontwerpstudio Mr. Beam.