Project 06/85

Mediterrane tuin, Hortus botanicus Leiden

Leiden

Klimaatbestendige tuin

Naast de Oude Sterrewacht in de Hortus botanicus Leiden ruikt het regelmatig naar lavendel, rozemarijn, tijm en salie: bekende en geliefde kruiden uit de Mediterranée. Sinds 2024 kent de Hortus namelijk een nieuw tuindeel: de Mediterrane tuin. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van dit nieuwe tuindeel, waarmee de openbare ruimte van het gebied wordt verbeterd en het gebied beter aansluit op het Singelpark Leiden en de historische binnenstad.

Zonneroosje met bij. Foto: Hortus botanicus Leiden
Inspiratie voor eigen tuin

Verscholen achter het Leidse Academiegebouw op het Rapenburg ligt de oudste botanische tuin van Nederland en één van de oudste tuinen ter wereld. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, beslaat De Hortus ongeveer 4 hectare in de binnenstad van Leiden. De buitentuinen zijn opgedeeld in tuindelen die allemaal een eigen thema hebben.

Met de nieuwe Mediterrane tuin wil de Hortus bezoekers inspireren zelf ook een tuin aan te leggen die bestand is tegen klimaatveranderingen en de steeds droger wordende zomers. Planten uit het Middellandse Zeeklimaat kunnen hier goed mee omgaan. Voorbeelden van deze planten, zoals olijfbomen, dennen en cipressen, zijn in de Mediterrane tuin te vinden.

De Mediterrane tuin is aangelegd naar een ontwerp van Copijn Landschapsarchitecten. Niet alleen de beplanting roept een mediterrane sfeer op, maar ook de terrasvormige opzet en stapelmuurtjes langs een halfverhard slingerpad. Bij de werkzaamheden stuitte de Hortus op middeleeuwse resten van de Leidse stadsmuur en een waltoren. Deze zijn archeologisch onderzocht en gerestaureerd, en zijn te zien langs het verharde pad.