Project 04/85

Vogelobservatorium 'Tij'

Haringvliet

Houten reuzenei

Vlakbij de Haringvlietdam staat een bijzondere vogelkijkplaats. Daar realiseerden Vogelbescherming en Natuurmonumenten een uniek vogelobservatorium in de vorm van een reuzenei in natuurgebied Scheelhoek. BPD Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van dit icoon van de bredere gebiedsontwikkeling Haringvliet.

Ecologisch bouwwerk

Het vogelobservatorium is een bijzondere plek waar bezoekers de natuur in het Haringvliet van dichtbij en op een andere manier kunnen beleven. Het ontwerp van RO&AD en RAU Architecten is uniek in de wereld: een houten reuzenei. Het ontwerp is gebaseerd op het ei van een stern, een vogel uit Afrika die elk jaar broedt in Stellendam. Het observatorium is alleen toegankelijk via een tunnel.

Het ei wordt volledig ecologisch gebouwd en de toegangsweg, de tunnel en het ei zullen tal van natuurverrassingen bieden. Met het ei wil de Vogelbescherming graag de bezoekers verwonderen. ‘Als mensen van de natuur gaan houden, is de kans ook groter dat ze willen meehelpen beschermen.'

‘Als mensen van de natuur gaan houden, is de kans ook groter dat ze willen meehelpen beschermen.'

Ambitieus natuurherstelplan

De ontwikkeling van het vogelobservatorium is een activiteit van het Droomfondsproject Haringvliet. In het Droomfondsproject werken zes natuurorganisaties samen aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet.

Deze organisaties zijn: ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds – met steun van de Nationale Postcodeloterij. Dit deden zij in aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen waarmee er weer een verbinding komt tussen zee en rivier.

Fotografie: Merijn Koelink, Katja Effting