Bezoekerscentrum - Kinderdijk
Kinderdijk
Kinderdijk is het historische icoon van het Hollandse polderlandschap, waar de geschiedenis van 700 jaar watermanagement jaarlijks aan ruim 400.000 bezoekers wordt verteld. In veel opzichten is Kinderdijk bijzonder Nederlands cultureel en historisch erfgoed, inclusief de unieke verzameling 19 authentieke windmolens uit de 18e eeuw. Sinds 1997 is Kinderdijk opgenomen in de UNESCO Werelderfgoed lijst, waarmee het belang van het behoud van Kinderdijk ook internationaal wordt erkend.
Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk heeft een nieuw bezoekerscentrum gerealiseerd om de bezoekerservaring te optimaliseren, educatie naar een hoger niveau te tillen en in de toekomst meer bezoekers te ontvangen. Het centrum komt in verbinding te staan met het omliggende landschap, waarbij er geen afbreuk wordt gedaan aan de authentieke en kwalitatief hoogwaardige beleving van het molencomplex en het omringende natuurgebied.
"We zijn nu ruim 20 jaar verder. De route was er één vol hobbels, uitdagingen en tegenslagen. Vele jaren voorbereiding ging vooraf aan de grondige metamorfose van de entree van dit iconische stukje Nederland."
De opening markeerde het einde van een traject dat al voorzichtig werd ingezet in 1997, het jaar waarin het unieke Kinderdijkse molencomplex officieel in de UNESCO Werelderfgoedlijst werd opgenomen. Prinses Beatrix ging in gesprek met een aantal vrijwilligers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). De beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen liet zich bijpraten over het reilen en zeilen binnen UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.
Het Bezoekerscentrum is ontworpen door Dorus Meurs en Michael Daane Bolier van M & DB architecten. In het bezoekerscentrum, dat voor een belangrijk deel uit glas bestaat, is een ontvangstruimte waar entreetickets worden verkocht en een introductiefilm van Kinderdijk wordt vertoond. Verder herbergt de begane grond een souvenirshop en een horecagedeelte met fraai uitzicht op het molencomplex. In de kelder van het pand, dat deels in het water is gebouwd, zijn onder meer de keuken en toiletten gehuisvest.
BPD Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de bouw van het bezoekerscentrum. Daarmee zijn - naast de inrichting van de entreezone en de huidige locaties - de kwaliteit en totaalbeleving van het natuurschoon en het erfgoed in de openbare ruimte vergroot.