Dromen in Beton - Centraal Museum Utrecht
Tentoonstelling Dromen in Beton
Dit najaar presenteert het Centraal Museum in Utrecht 'Dromen in beton', een tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten met een onstuimige geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne.
Beide projecten werden ooit gepresenteerd als oplossingen voor de problemen waar de stad Utrecht mee kampte: Kanaleneiland zou het woningtekort oplossen en Hoog Catharijne het verkeersvraagstuk. Toch leken beide projecten binnen enkele decennia eerder symbool te staan voor problemen dan voor oplossingen. Dezelfde problematiek werd zichtbaar in andere Nederlandse steden.
Ook tegenwoordig kampen we met dilemma’s over duurzaamheid en hoe om te gaan met toenemende druk op de woningmarkt. Het Centraal Museum maakt de balans op en biedt verschillende perspectieven op wonen en werken in de stad.
“Hoog Catharijne en Kanaleneiland vertellen veel over hoe snel onze wensen en ideeën ten aanzien van wonen en werken veranderen. Beide bouwprojecten werden zowel aanbeden als verguisd en herrijzen nu weer. In de tentoonstelling stellen we de vraag welke invloeden dit veroorzaken, en vooral welke rol mensen hier zelf in spelen."
Droomstad op papier
Het museum werkt met drie conservatoren samen om zowel vanuit het oogpunt van stadsgeschiedenis, vormgeving als hedendaagse beeldende kunst de bezoekers een nieuw perspectief te bieden. Zo werkten beeldend kunstenaars Zachary Formwalt, Mounira Al Sohl en Jan van de Pavert in opdracht van het museum aan werken die op geheel eigen wijze verrassende invalshoeken bieden. Ook wordt teruggekeken naar het verleden met ontwerpen van Gerrit en Wim Rietveld, Gispen, Pastoe, Artifort en Martin Visser.
Persoonlijke verhalen spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling. Verhalen van bewoners uit de begintijd van Kanaleneiland worden verteld en ook ondernemers en bewoners van het eerste uur van Hoog Catharijne komen aan het woord. 'Dromen in beton' bevat naast hedendaagse kunst onder andere foto, film, mode en meubels. Tijdens de tentoonstelling worden diverse randprogramma’s, als debatten, een fietstocht en excursies georganiseerd. De tentoonstelling is tot en met 19 januari 2020 te bezoeken.