Humania - NEMO Science Museum - Amsterdam
Humania
In Humania ontdekken bezoekers met fysieke tests, breinbrekers en dilemma’s alles over hun eigen soort: de mens. Humania behandelt talloze onderwerpen die iets zeggen over wie je bent: van je naam tot hoe je je verjaardag viert en van je hoeveelheid wilskracht tot de cellen waaruit je bent opgebouwd. Vanuit sociologisch, biologisch en technologisch oogpunt wordt er naar de mens gekeken. Actueel zijn thema’s rondom de maakbaarheid van de mens. De tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder.
Middelpunt van de tentoonstelling is het 8,5 meter hoge kunstwerk ‘Een handstand’ dat is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Hofman maakte een sterk uitvergrote mensfiguur in skelettenpak die in ultieme balans op zijn kop staat. Door een mens ondersteboven en binnenstebuiten en zo monumentaal weer te geven laat de kunstenaar bezoekers met een ander perspectief kijken naar de wereld om ons heen. Met het kunstwerk wordt een brug geslagen tussen kunst, techniek en wetenschap.
Michiel Buchel, algemeen directeur NEMO Science Museum: ‘Het kunstwerk van Florentijn Hofman is een nieuw icoon voor NEMO. Het geeft een ander perspectief op het onderwerp waar Humania om draait. Het staat voor de niet-meetbare aspecten van de mens. Zo vormt het beeld een aanvulling op alle wetenschappelijke informatie die eromheen wordt gepresenteerd.
Vernieuwingen NEMO Science Museum
De afgelopen vijf jaar ondergingen alle verdiepingen van het gezichtsbepalende NEMO (architect Renzo Piano) een grondige facelift. Iedere verdieping is aangepakt en heeft nu een duidelijk herkenbaar thema en meer aanbod voor alle generaties bezoekers. De tentoonstelling Humania over de mens is het sluitstuk van deze vernieuwingsslag. Met het vernieuwde NEMO Science Museum wordt er een nieuwe impuls gegeven aan het Oosterdok.