Opening tentoonstelling en boekpresentatie ‘Wonderlijk Weerzien’ in de Sint Jan de Doper-kerk in Waalwijk

Bijzonder artistiek dialoog
Van Eyck kreeg de opdracht voor het maken van de kruiswegbeelden vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hij voerde de beelden uit in rood terracotta. Typerend voor zijn kruiswegbeelden is het getemperde kleurgebruik, de sterk aangezette rimpels, oogleden en lippen van de omstanders, en hun dramatische gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.
Vrijwel onmiddellijk na het inmetselen van de terracotta tableaus is de kunstfotograaf Martien Coppens in 1942 en 1943, tijdens alle oorlogsgeweld, twee jaar bezig geweest met het fotograferen ervan. Coppens maakte tijdens zijn carrière vele fotoboeken. Het was ook zijn bedoeling om de foto’s van de kruisweg uit te geven in boekvorm, maar zo ver is het nooit gekomen. Nu worden de foto’s ter gelegenheid van de tentoonstelling alsnog in boekvorm uitgegeven, met de titel ‘Martien Coppens fotograaf / Charles Eyck, beeldend kunstenaar. Een bezielde ontmoeting van twee kunstenaars’.
De tentoonstelling en het fotoboek tonen een bijzonder artistiek dialoog tussen twee kunstenaars die beiden geïnteresseerd waren in de spirituele lading die een kunstwerk kan hebben.

100 jaar Sint Jan de Doper-kerk
De Sint Jan de Doper-kerk is een opvallende verschijning in het Waalwijkse stadsbeeld. De kerk is het ontwerp van Hendrik Willem Valk (1886-1973), die zich liet inspireren door de Byzantijnse architectuur. Hij verwerkte in de kerk negentien koperen koepels en een minaret-achtige toren van 67 meter.
De tentoonstelling markeert het begin van het jubileumjaar van de Sint Jan de Doper-kerk. In 2025 is het honderd jaar geleden dat de unieke kerk, hét icoon van Waalwijk, door de gemeenschap in gebruik werd genomen. In dit kader ontplooit de stichting een aantal activiteiten waarmee het monument meer onder de aandacht wordt gebracht bij alle inwoners en bezoekers van Waalwijk.