Opening tentoonstelling 'Raad van de Raaf' in Wereldmuseum Amsterdam

Op donderdag 12 december wordt in Wereldmuseum Amsterdam op feestelijke wijze de nieuwe Junior-tentoonstelling ‘Raad van de Raaf’ geopend. Deze interactieve tentoonstelling nodigt kinderen van 6 tot 13 jaar uit om deel uit te maken van Raad van de Raaf: een wereldwijde groep kinderen die zich inzet voor het klimaat en een gezonde aarde. BPD Cultuurfonds heeft de totstandkoming van de tentoonstelling ondersteund.
  • Publicatiedatum: 5 december 2024
Illustratie Uit De Tentoonstelling Raad Van De Raaf Door Cristina Garcia Martin SD
Illustratie uit de tentoonstelling Raad van de Raaf. Door: Cristina Garcia Martin
Jonge klimaathelden

In de tentoonstelling ‘Raad van de Raaf’ ontdekken kinderen hoe inheemse gemeenschappen in Groenland, Peru, Marokko en Bangladesh dagelijks de gevolgen van de klimaatcrisis voelen en ermee omgaan. Via persoonlijke verhalen, videoportretten en interactieve activiteiten leren de kinderen over de verhouding met de natuur, de kwetsbaarheid van de aarde en de veerkracht van de mens.

De jonge bezoekers van de tentoonstelling maken kennis met de Nederlandse Raymi en de Groenlandse Ivalu. Zij horen bij de Raad van de Raaf, een wereldwijde groep kinderen die zich samen inzet voor het klimaat. Raymi en Ivalu stellen je voor aan mensen uit Groenland, Peru, Marokko en Bangladesh, die laten zien hoe zij leven met klimaatverandering.

De tentoonstelling daagt kinderen uit zelf actie te ondernemen. Zij stappen op de hondenslee van de Groenlandse Malik en luisteren naar het geluid van de smeltende ijskappen. Zo doen de kinderen waardevolle kennis op over de toekomst van de aarde. Zij worden daarbij aangemoedigd om hun ideeën voor een betere wereld te delen.  

Gebouw Amsterdam Mei 2024 Foto Jordi Huisman (8) SD
Wereldmuseum Amsterdam. Foto: Jordi Huisman
Kunst en wetenschap

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende organisaties en personen afkomstig uit diverse vakgebieden. Op wetenschappelijk vlak zijn onder andere het Instituut voor Marine en Atmosferisch Onderzoek, Universiteit Utrecht (IMAU) en het KNMI geraadpleegd, evenals diverse sociale wetenschappers in binnen- en buitenland. 

Hedendaagse kunst is eveneens een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Zo heeft de Groenlandse kunstenaar Bolatta Silis Høegh speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk gemaakt. Objecten uit de materiële cultuur van Groenland zijn aangekocht en geven de tentoonstelling een hedendaags en actueel karakter. Films, gemaakt door de Groenlandse filmmaker Aká Hansen en fotograaf Nicole Franken en journalist Yvonne Dudock van Indigenous People Today, vertellen indringende persoonlijke verhalen. 

Ook is er overleg geweest met diverse basisscholen, musea, kunstenaars en andere lokale partners en gemeenschappen in Groenland en Denemarken. 

De tentoonstelling ‘Raad van de Raaf’ is vanaf zaterdag 14 december te bezoeken.