Opening Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog

Sea, Seal, Science
Het WEC dompelt mensen onder in het Wad. Bezoekers kunnen meekijken met de verzorging en revalidatie van zeehonden die tijdelijk zijn opgenomen. Zij leren daarnaast in de Waddenzee Experience ook over het allerkleinste leven, zoals virussen, bacteriƫn en algen, die deel uitmaken van de dynamiek van de Waddenzee. Op interactieve wijze wordt de geschiedenis van het gebied verteld, met aandacht hoe zowel de natuur als de mens deze hebben gevormd.
Behalve een plek voor zorg voor zeehonden en het informeren van bezoekers, is er in het WEC ook ruimte voor onderzoek naar de Waddenzee. Het ecosysteem van het Wad wordt hier uitvoerig onderzocht door ecologen, biologen, dierenartsen en andere wetenschappers en studenten. Ook worden er vanuit het WEC boottochten en excursies in en over het Wad georganiseerd.

Lauwersoog
Het Zeehondencentrum Pieterburen, dat werd opgericht in 1971, is wereldberoemd. Het complex in Pieterburen voldeed echter na meer dan 50 jaar gebruik niet meer aan de eisen van deze tijd. Het nieuwe centrum in Lauwersoog heeft meer ruimte voor educatie en onderzoek. Bovendien bevindt het WEC zich nu pal aan de Waddenzee.
De keuze voor Lauwersoog als locatie voor het WEC is gemaakt vanwege de zo kenmerkende, scherpe, overgang tussen achterland en zee die er hier is. Het natuurlijke landschap rondom het centrum maakt de nabijheid van de Waddenzee nog beter voelbaar.
Het gebouw, dat werd ontworpen door het architectenbureau van de Deense architect Dorte Mandrup, sluit met natuurlijk materiaalgebruik aan op het landschap. Bovendien is het volledig bestand tegen de ruige weersomstandigheden waarvan het door de buitendijkse locatie verzekerd is.