Publicatie 'Operatie Wooncoöperatie'

Op donderdag 20 januari 2022 werd het boek ‘Operatie Wooncoöperatie’ gelanceerd. Hugo de Jonge, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, nam het eerste exemplaar in ontvangst. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van deze publicatie ondersteund.
  • Publicatiedatum: 2 februari 2022
Operatie Wooncoöperatie 3
Operatie wooncoöperatie

De publicatie ‘Operatie wooncoöperatie – uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’, is geschreven door Arie Lengkeek en Peter Kuenzli. De publicatie beschrijft hoe een wooncoöperatie naast het huren of kopen van een huis een derde mogelijkheid op de woningmarkt kan zijn.

‘Operatie Wooncoöperatie’ vertelt de geschiedenis van wonen in ons land; waarom de coöperatie in Nederland uit beeld verdween, hoe de wooncrisis tot stand kwam en waarom steeds meer mensen een steeds groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan huisvesting. Het documenteert tien bijzondere projecten in drie steden: Wenen, Zürich en München. Drie steden met een krappe woningmarkt, hoge prijzen, een prettig leefklimaat en met een mix aan inkomensgroepen. De auteurs leggen uit hoe deze coöperatieve projecten konden ontstaan door bewuste keuzes vanuit het lokaal bestuur.

Operatie Wooncoöperatie 4
Gemeenschapseconomie

Het boek stelt de gemeenschapseconomie centraal en positioneert de ‘wooncoöperatie’ als een derde alternatief tussen huur en koop. Niet de individuele vraag ‘hoe wil ik wonen?’, maar het gezamenlijk vormgeven aan de vraag ‘hoe willen wij samenleven?’ is daarin leidend. Wonen is een grondrecht, geen handelswaar, waaraan burgers samen vorm kunnen geven, aldus Lengkeek en Kuenzli.