Restauratie interieur Portugese Synagoge afgerond
Restaureren tussen de diensten in
De Portugese Synagoge is gebouwd in 1675 voor de indertijd groeiende Portugees-Joodse gemeenschap in Amsterdam. Sinds de bouw is de synagoge eeuwenlang onafgebroken gebruikt, op de Tweede Wereldoorlog na, waardoor het interieur wel toe was aan restauratie. Het gebedshuis is ook sinds het begin van de restauratie in 2020 constant in gebruik gebleven. Daardoor kon niet het hele interieur in één keer worden gerestaureerd. De synagoge telt onder andere maar liefst een halve kilometer aan banken. Daarnaast verzorgen 30 bolkroonluchters en honderden andere kaarsenhouders doorgaans voor de verlichting. Deze werden in etappes behandeld, zodat de wekelijkse dienst niet in het donker hoefde plaats te vinden.
Een ander belangrijk onderdeel van het interieur wordt gevormd door de hechal, het grote houten meubel waarin de Thorarollen worden bewaard. Deze houten kast, ook wel het grootste meubel van Europa genoemd, is 11,5 meter breed, 2,5 meter diep en ruim 8 meter hoog.
Bij de restauratie waren specialisten binnen de verschillende materiaalgroepen betrokken. Dit betrof uiteraard experts op het gebied van het vele aanwezige hout en koper, maar ook op het gebied van goudleer en textiel. Naast experts hebben ook studenten van restauratieopleidingen meegewerkt aan het project.