Shifting Baselines - Eddo Hartmann

Zaterdag 7 oktober presenteert fotograaf Eddo Hartmann in Groningen de tentoonstelling ‘Shifting Baselines’, tijdens REGENERATE, het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2023 in Groningen. Deze tentoonstelling is onderdeel van ‘Hernieuwde Energie’, een meerjarige samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht (platform voor fotografie en andere vormen van visuele media).
  • Publicatiedatum: 3 oktober 2023
Fruitboom Uitnodiging Kunstlunch
Shifting Baselines

Shifting Baselines biedt een perspectief van een toekomst waarin het Groninger landschap als decor dient voor allerlei technische innovaties waarmee diverse natuurlijke processen schijnbaar worden gecontroleerd. Daarbij staat de volgende vraag centraal: ‘Hoe ziet een gezond ecosysteem eruit?’

Hartmann baseert zijn project op het concept van ‘Shifting Baselines’, dat in 1969 beschreven is in het manifest ‘Design With Nature’ van landschapsarchitect Ian McHarg. Het concept werd vervolgens verder uitgewerkt door bioloog Daniel Pauly in 1995. Het beschrijft een fenomeen waarop opeenvolgende generaties hun perceptie van de omgeving vormen op basis van hun eigen ervaringen, onbewust van een nog eerdere toestand van het (eco)systeem. Hierdoor verandert geleidelijk het begrip van wat als "normaal" of "natuurlijk" wordt beschouwd. Deze voortdurende verschuiving van deze ‘baseline’ waartegen we milieuomstandigheden beoordelen, heeft significante implicaties voor natuurbehoud en landbouw.

Als elke generatie een verslechterde of verminderde staat van het milieu accepteert als de nieuwe norm, kan dit een voortdurende achteruitgang in stand houden zonder erkenning van de verliezen die hebben plaatsgevonden. Dit kan leiden tot het ‘Shifting Baseline Syndroom’ waarop opeenvolgende generaties lagere verwachtingen hebben van hoe een gezond ecosysteem er werkelijk uit zou moeten zien.

EXCLOSURE EXPERIMENT 1
Toekomstvisie

Dit fotografieproject biedt een intrigerende glimp van een toekomst waarin het Groninger landschap gedijt als een centrum voor regeneratieve landbouwpraktijken.

Deze foto's brengen een toekomstvisie tot leven van duurzame gewasrotaties, agroforestry-systemen, precisielandbouw en bodemregeneratie technieken. De beelden laten het landschap bijna als onwerkelijke filmsets zien waar de nadruk lijkt te liggen op allerlei technische innovaties waarmee men schijnbaar controle lijkt te krijgen over diverse natuurlijke processen.

De beelden die Eddo Hartmann voor dit project maakte geven een kritische blik op de het huidige geloof in verregaande innovatie.

GREEN LINE (1)
Eddo Hartmann

Eddo Hartmann (1973) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hartmann staat bekend om het vastleggen van opvallende en tot nadenken stemmende beelden van architectuur en stedelijke ruimtes. Hij is toegewijd aan het vastleggen van de impact van menselijke activiteiten op de planeet en haar landschappen.

Hartmanns werk is op grote schaal tentoongesteld en gepubliceerd in kranten en tijdschriften over de hele wereld en bevindt zich in particuliere en openbare collecties. Hij heeft talrijke prijzen ontvangen, waaronder de Lensculture Exposure Award 2018.

Voorkant Flyer Hernieuwde Energie
Hernieuwde Energie

Kunst en cultuur spelen deze tijd een belangrijke rol in de verbeelding die nodig is om maatschappelijke opgaven in relatie tot klimaat, energie, natuur, landschap en wonen tastbaar te maken en nieuwe perspectieven te ontwikkelen.

Onder de titel ‘Hernieuwde energie’ zijn BPD Cultuurfonds en Noorderlicht in 2021 een samenwerking aangegaan voor een meerjarig cultureel project waarbij onder andere kunstenaars wordt gevraagd direct of indirect te reageren op de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen, in relatie tot architectuur, mens, natuur en landschap. De kunstenaars geven een (toekomst)visie op Groningen of presenteren hun werk vanuit een poëtische of gevoelsmatige insteek.