Maasband graaft naar zijn verleden
MaasbandArcheologisch onderzoek in eigen achtertuin
In het weekend van 21 en 22 september 2024 vond in het Limburgse dorp Maasband het project ‘Maasband graaft naar zijn verleden’ plaats. Hierbij hebben bewoners van Maasband hun tuinen en weilanden ter beschikking gesteld voor archeologisch onderzoek. Mensen uit de omgeving konden zichzelf opgeven om het archeologisch onderzoek uit te voeren. Middels dit zogeheten ‘CARE’-project, waaraan BPD Cultuurfonds heeft bijgedragen, worden bewoners op bijzondere wijze betrokken bij de geschiedenis van hun leefomgeving.

CARE
CARE staat voor Community Archeology in Rural Environments en is een wereldwijd toegepaste methode waarbij de gemeenschappen waarin archeologisch onderzoek plaatsvindt, erbij betrokken worden.
De vaste methode is dat op verschillende locaties in en rondom een dorp ‘proefputjes’ worden gegraven. Onder begeleiding van archeologen graven deelnemers aan het project meerdere kleine putten van 1x1x1 meter. Het gevonden materiaal geeft een indicatie van hoe het gebied door de tijd heen bewoond is.
Naast het opdoen van kennis, heeft een CARE-project als doel om de binding van mensen met hun omgeving en onderling te versterken. De eenvoudige methode maakt het mogelijk dat jong en oud deelneemt, wat ook het geval was in Maasband.

Het MaasBandProject
‘Maasband graaft naar zijn verleden’ maakt deel uit van het grotere MaasBandProject, een meerjarig landschapshistorisch onderzoek bij Maasband naar de relatie mens-rivier. De aanleiding voor het project is de aanleg van een nevengeul. Bij toekomstig extreem hoogwater kan deze nevengeul een groot deel van het water via de oostzijde van Maasband omleiden zodat overstromingen ingeperkt worden. Het graven van de nevengeul biedt de gelegenheid om de geschiedenis van het landschap uitvoerig te onderzoeken. Naast het project ‘Maasband graaft naar zijn verleden’ werd dan ook met behulp van geïnteresseerden de locatie van de nevengeul onderzocht.
Op 11 oktober 2024 werd de nieuwe nevengeul vanwege uitlopers van orkaan Kirk voor het eerst in gebruik genomen, waarbij Maasband voor het eerst een eiland in de Maas werd.