Presentatie publicatie ‘Landschap in de maak’

Menselijke invloed zichtbaar
De mens heeft uitzonderlijk veel invloed gehad op het Nederlandse landschap. Eeuwenlang hebben mensen het landschap naar hun hand gezet. Ook nu nog wordt er veel ingegrepen in het landschap. Hiervan zijn de sporen terug te zien in het landschap. In het boek wordt een overzicht gegeven van het ontstaan van de Nederlandse landschappen, de verandering in de loop van de tijd én de huidige ontwikkelingen.
Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel vertelt het verhaal tot 1850, waarin wordt beschreven hoe water, wind, ijs en plantengroei de basis vormden voor het grotendeels moerassige Nederlandse landschap. Dit waterrijke landschap werd door de eerste bewoners al ontwaterd.
Het tweede deel van ‘Landschap in de maak’ beschrijft het landschap na 1850, toen de industriële revolutie mensen van nieuwe technieken voorzag om het landschap meer uitvoerig mee te beïnvloeden. Grotere waterlichamen konden worden drooggemaakt en de landbouw intensiveerde en breidde uit.

Informatie en inspiratie
Met de toename van klimaatproblematiek zoals piekbuien, verdroging, CO2-uitstoot, zeespiegelstijging en afnemende biodiversiteit, groeit ook het bewustzijn over de rol die natuurlijke kwaliteiten van het landschap kunnen spelen in het oplossen van deze problemen. Daarbij kan het boek een bron van informatie en inspiratie zijn.
Het boek is een waardevol overzichtswerk voor vakmensen, maar is geschreven voor iedereen die de Nederlandse landschappen beter wil leren kennen. Van Dijk en Van de Velde hebben daarnaast gekozen voor een verhalende benadering, met aandacht voor de natuurlijke processen en de maatschappelijke en technische ontwikkelingen. Daarbij worden veel beelden getoond: luchtfoto’s van landschappen, maar ook kaarten, oude schilderijen en reconstructies.